Funkfobi

Detta inlägg är tidsinställt då jag inte vet om jag kommer ha möjlighet att blogga i indien.
Idag tänkte jag ta upp en väldigt alvarlig sak. Ett problem som skapar fördomar och hat. Problemet är att många knappt ser det som ett problem. Det är välddigt problematiskt. 
Funkfobi är när en förtrycker och ser ner på funktionshindrade människor. Detta är väldigt tydligt om en kollar på hur många använder sitt språk. Det är var och ens ansvar att förtrycka folk så absolut lite som möjligt. 
Att bruka ord som CP, damp och ADHD som skällsord mot människor är fruktansvärt. Våga säg ifrån om ni hör någon kalla någon något i denna stilen! Det är inte okej att använda en diagnos eller sjukdom för att trycka ner folk! Om någon som har diagnosen eller sjukdommen är narvarande och någon annan säger ifrån och kämpar för den tror jag den skulle bli jätteglad. Men mest  jätteledsen att folk använder dens diagnos i kränkande samanhang. 
 
Det är verkligen inget fel på att ha någon diagnos av något slag eftersom ingen kan välja det, så varför ska en använda det för att trycka ner folk? Att se annorlunda på någon enbart för en digagnos är skrämmande. 
Hur många diagnoser och sjukdommar någon har är det fortfarande en människa. En människa som förtjärnar lika mycket respekt som alla andra. Självklart!
 
Andra funkfobiska saker kan vara att reta en dyslektiker för hur den stavar. Jag har varigt på undersökningar för att se om jag har dysleksi, men det har jag inte. Det gör inte att jag blir bra på att stava även om jag inte har diagnosen. Eftersom det inte är något jag kan öva upp lätt är det jättejobbigt. Framför allt när folk gör narr av det. Bryr mig nästan ingenting längre, men gör någon annan det till någon annan bryr jag mig. Ingen får göra så!
 
Ta hand om er och varandra. 

Hela världens lilla ovän

En bogg garanterat fri från hollister hauls.

RSS 2.0